KORISTIMO 100% PRIRODNE SASTOJKE I STVARAMO SAVRŠENE MIRISNE TEKSTURE ZA ISTINSKU UGODU , LJEPOTU LICA I TIJELA
KORISTIMO 100% PRIRODNE SASTOJKE I STVARAMO SAVRŠENE MIRISNE TEKSTURE ZA ISTINSKU UGODU , LJEPOTU LICA I TIJELA

Vitamin B3

Niacin

arrow_circle_down

Iznutra

neophodan je za građu i funkcioniranje kože i sluznica

Izvana

regenerira, ubrzava cirkulaciju krvi i izmjenu tvari u koži, hidrira

B3 otklanja ljuskav izgled kože.

Kada čujemo riječ „vitamin“, najčešće pomislimo na zdravlje, dok nas „nedostatak vitamina“ obično asocira nas na neko bolesno stanje.

To je tako jer vitamini uistinu na leđima nose veliki dio našeg zdravlja. Vitamini su sitne, ali vrlo bitne čestice koje najčešće dobivamo iz vanjskih izvora, poput hrane. Njihov nedostatak, ali i njihov višak, može uzrokovati različite bolesti. Do sada je prepoznato trinaest različitih vitamina, a dijele se na topljive i netopljive u vodi.

Vitamin B3 topljiv je u vodi, a sastoji se od dvaju dobro poznatih spojeva – niacin (nikotinska kiselina) i niacinamid (nikotinamid). Iako ima puno uloga u tijelu, jedna od najvažnijih uloga vitamina B3 je ta što je odgovoran za pravilan rad i rast stanica u ljudskome tijelu.

Njegov nedostatak uzrokuje bolest pelagru, a simptomi se vide u obliku crijevnih problema, proljeva i kožnih promjena. Liječi se jednostavnim konzumiranjem vitamina B3, bilo u obliku tableta ili u obliku hrane bogate ovim vitaminom.

Riznica vitamina B3 nalazi se u:

 • piletini
 • govedini
 • tuni
 • lososu
 • mlijeku
 • jajima
 • rajčici
 • lisnatom povrću
 • brokuli
 • mrkvi
 • orašastim plodovima i sjemenkama
 • tofuu
 • leći

Zadržava li vitamin B3 vlagu u koži?

Ključni uzrok suhe kože ili dehidrirane kože jest oslabljena kožna barijera koja ne zadržava učinkovito vlagu. Kožna barijera je vanjski sloj kože odgovoran za zadržavanje dobrih stvari (kao što je vlaga) i odbijanje loših stvari (kao što su onečišćenja ili alergeni).

Niacinamid (vitamin B3) može utvrditi i poboljšati zaštitnu barijeru kože tako da potiče proizvodnju ceramida u koži. Ceramidi su važne prirodne masti kože i pomažu da se stanice kože međusobno snažno povežu te tako tvore neprobojnu kožnu barijeru. Zbog toga se vitamin B3 koristi za ojačanje kožne barijere koja ne dopušta vodi napuštanje kože što doprinosi njezinoj hidrataciji. 

este li znali da masna koža može biti rezultat gubitka vlage? Gubitak vlage iz kože aktivira žlijezde lojnice (žlijezde koje proizvode ulje) i ubrzava njihov rad kako bi uljima nadoknadile gubitak vlage. Ova povećana razina ulja može rezultirati masnom teksturom kože te je korištenje vitamina B3 odlično za osnaživanje prirodne barijere kože i održavanje kože vlažnom, svježom i, uvjetno rečeno, zadovoljnom.

Vitamin B3 utvrđuje kožnu barijeru

Kao što je već rečeno, kožna barijera može se usporediti sa zidovima utvrde. Što su ti zidovi čvršći, bit će slabiji prodor neprijateljskih sila, ili u ovom slučaju prodor različitih alergena, zagađivača, štetnih čestica i štetnog zračenja.

Vanjski, odnosno najudaljeniji rožnati sloj kože prva je linija obrane protiv iritirajućih čestica koje bi mogle biti potencijalni okidači za nastanak osjetljivog tipa kože i drugih kožnih problema. Veliki broj različitih kožnih problema odgovor su na vanjske iritirajuće čestice poput peludi, kemikalija, umjetnih mirisa ili na loše vremenske uvjete koji mogu oštetiti kožnu barijeru. Vitamin B3 utvrđuje kožnu barijeru i pomaže da koža bolje podnosi ove vanjske štetne čimbenike.

Pridonosi li vitamin B3 mladolikom izgledu?

Tijekom starenja koža doživljava promjene koje su uzrokovane unutrašnjim i vanjskim faktorima. Unutrašnji faktori odnose se na činjenicu da nakon dvadesete godine života osoba svake godine proizvodi oko 1% manje kolagena u koži. Kolagen je protein koji izgrađuje kožu i njegov postepeni gubitak čini kožu tanjom i krhkijom.

Ovaj se prirodni proces starenja kože može znatno ubrzati vanjskim faktorima, a to su najčešće oštećenja uzrokovana prekomjernim izlaganjem suncu i okolišu u obliku zagađenja ili primjerice duhanskog dima. Pod vanjske štetne faktore spada i oksidativni stres. Ovaj oblik stresa sve je češći zbog sjedilačkog načina života, nezdrave hrane, onečišćene vode i zagađenog zraka.

Kao rezultat nastaju podivljale čestice poznate kao slobodni radikali koji unose kaos u organizam i oštećuju zdrave stanice. Zbog toga, oksidativni stres ubrzava starenje kože. U ovu tragičnu priču kao glavni heroj i izbavitelj ulazi vitamin B3 čija je supermoć eliminiranje tih podivljalih čestica.

Antioksidansi poput vitamina B3 važni su za suzbijanje okolišnih oštećenja što pridonosi mladolikom izgledu i usporava vanjske znakove starenja kože. Vitamin B3 lijek je za mladolikost jer osim što posjeduje antioksidativna svojstva, on također povećava proizvodnju važnog proteina kolagena i tako čini kožu čvršćom, snažnijom i punašnijom smanjujući linije i bore na koži.

Može li vitamin B3 pomoći protiv hiperpigmentacije i akni?

Vitamin B3 (niacinamid) vrlo je dobar za uklanjanje tamnih mrlja na koži jer pomaže u razgradnji i uklanjanju viška melanina. Melanin je smeđi pigment kože kojeg posjeduje većina ljudi i životinja, a koži daje jedinstvenu boju.

Međutim, zbog okolišnih čimbenika, poput prekomjernog izlaganja sunčevom zračenju, može doći do stvaranja viška melanina u obliku neuglednih pjega i mrlja. Niacinamid je sposoban ciljano utjecati na pigmentaciju i smanjiti područja tamnih mrlja i pjega.

Već nam je poznato da vitamin B3 regulira proizvodnju sebuma (prirodne masnoće na koži) i stoga može pomoći u smanjenju akni i proširenih pora. Vitamin B3 može biti od velike pomoći kod teških oblika akni, osobito upalnih oblika poput papula i pustula. S vremenom smanjuje broj nastalih lezija i poboljšava teksturu kože. Vitamin B3 također smanjuje upalu što može pomoći u ublažavanju crvenila od uzrokovanog ekcemima, aknama i drugim upalnim stanjima kože.

Koji tip kože može koristiti vitamin B3?

Iako vitamin B3 ima ogromnu primjenu i veliki raspon ljekovitog djelovanja, vrlo je nježan i jednostavan sastojak za njegu. Primjenjiv je na svim tipovima kože, uključujući i osjetljivi tip kože. Može se koristiti svaki dan, kao prva stvar ujutro i zadnja navečer.

Mnogi proizvodi s vitaminom B3 dolaze u obliku seruma. Serume možemo zamisliti kao dodatne tretmane koji rješavaju pojedine probleme kože van redovitog čišćenja, toniranja i hidratacije. Serum s vitaminom B3 treba se nanijeti nakon toniranja, ali prije hidratacije.

Koncentracija vitamina B3 može varirati ovisno o proizvodu, iako većina proizvoda sadrži 5% ili manje ovog vitamina. Proizvodi s 5% vitamina B3 mogu biti učinkoviti u liječenju hiperpigmentacije i oštećenja uzrokovanih izlaganjem suncu.

Osobe s osjetljivom kožom trebale bi početi s proizvodima nižih koncentracija. Formule s 2% vitamina B3 mogu pomoći u ublažavanju simptoma ekcema i sličnih stanja.

Zaključak

Mi u NiKEL kozmetici prepoznali smo mnogobrojne i raznovrsne dobrobiti vitamina B3 u njezi kože te smo zbog toga osmislili proizvode s ovim vitaminom koji hidratiziraju, osvježavaju, revitaliziraju i osnažuju u isto vrijeme čineći ju baršunastom, mekom i elastičnom. Takvi proizvodi su Hyaluron serum i Hyaluron Losion za čišćenje obogaćeni vitaminom B3 za sve tipove kože. Tu je i slavna NiKEL Hranjiva krema s ružom koja intenzivno štiti, hrani i vlaži kožu koja postaje obnovljena i blistava.

Ovaj sastojak sadrže sljedeći proizvodi

SET Hyaluron + Vitamins
51,00 € 35,7 €
- +
Hidrirana, svježa, blistava koža. Smanjene bore.
Hranjiva krema s ružom 21,00 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (8)
Umirena, relaksirana, elastična, baršunasto meka i blistava koža.
Hyaluron Serum +C+E+B vitamin 27,00 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (23)
Intenzivan revitalizirajući serum za sve tipove kože.

BUDIMO U KONTAKTU!

ZA POSEBNE PONUDE I POPUSTEZahvaljujemo se na Vašoj prijavi.