Čudesna je moć masline i maslinova ulja - tekućeg zlata. IZNUTRA kao hrane i IZVANA za njegu kože!
03.05.2021
Kako IZVANA za njegu kože, maslina i djevičansko maslinovo ulje izvanredno djelu na ljepotu kože, ali i zdravlje, kada se unose u organizam IZNUTRA, kao hrana. Jedan od osnovnih sastojaka mediteranske kuhinje - maslina - dobrodošla je u glavnim jelima, salatama i prilozima. Crne ili zelene masline - obiluju korisnim hranjivim svojstvima, prije svega zahvaljujući prisutnosti tvari s antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Možete ih pripremiti na različite načine - pečene masline, ljute masline, namaz od maslina... I dok se masline namaču ili peku - skoknite u kupaonicu i pripremite si pakung ili uljni tretman za nokte. I na kraju sve začinite - šailcom toplog čaja od maslinova lišća!
zrele masline
krupna morska sol
maslinovo ulje
Vodu posolite i zakuhajte. Oprane masline ubacite u provrelu vodu, sačekajte dok voda opet proključa i odmah vadite cjedilom. Ocijeđene poredajte u lim za pečenje i stavite u ugrijanu pećnicu (150°C) oko 15 do 20 minuta. Izvadite iz pećnice, ohladite, dobro posolite krupnom soli i složite u tegle.
100 g zelenih maslina
40 g badema
1/2 žličice estragona (sušeni začin)
1 žličica limunovog soka
1 žličica maslinovog ulja
Bademe lagano prepržite na suhoj tavi. Sve sastojke osim maslinovog ulja istresite u blender i blendajte dok ne dobijete hrskavu smjesu. Potom dodajte ulje i blendajte dalje dok ne dobijete smjesu koju ćete moći mazati, ali da nije potpuno kremasta.
Mlako maslinovo ulje nježno umasirajte u kosu. Kosu umotajte toplim ručnikom i pustite da djeluje 20-ak minuta.
Zagrijte malo maslinova ulja i dodajte mu par kapi limunova soka. Dok je smjesa topla, namočite u nju vrhove prstiju i pustite da se namaču 5 do 10 minuta.
U 2,5 dl prokuhane vode stavite žlicu sušenog lišća masline i pustite da lagano vrije dvije do tri minute. Listiće za čaj najbolje je brati u proljeće kad su mladi, oprati ih i osušiti na zraku i čuvati u platnenoj vrećici.