KORISTIMO 100% PRIRODNE SASTOJKE I STVARAMO SAVRŠENE MIRISNE TEKSTURE ZA ISTINSKU UGODU , LJEPOTU LICA I TIJELA
KORISTIMO 100% PRIRODNE SASTOJKE I STVARAMO SAVRŠENE MIRISNE TEKSTURE ZA ISTINSKU UGODU , LJEPOTU LICA I TIJELA

Silimarin

Sibylum marianum

arrow_circle_down

Iznutra

kod toksičnih oštećenja jetre,

Izvana

štiti kožu od oksidativnog stresa, djeluje protiv bora, jača čvrstoću i elastičnost kože

Sprječava prerano starenje stanica kože, štiti je od štetnih vanjskih čimbenika i štetnih UV-A zraka.

Majka silimarina, najboljeg lijeka za toksičnu jetru, jest sikavica. Sikavica je biljka čudotvornog djelovanja koja obnavlja jetru, čisti krv i usporava starenje kože, a poznata je još iz antičkih vremena. Rasprostranjena je uglavnom u zemljama Sredozemlja i šire, u krajevima s toplijom klimom. Danas je poznato da plod biljke sikavice ili latinskim nazivom Silybum marianum, sadrži aktivan sastojak - silimarin, za kojeg je i znanstveno dokazano da obnavlja jetrene stanice te da je najvažniji antioksidans za zaštitu jetre kojeg svakodnevno crpimo izloženošću velikim razinama stresa.

Široka rasprostranjenost

Sikavicu svrstavamo u porodicu glavočika i prepoznajemo je po ljubičastim cvjetovima i svjetlozelenim listovima koji na svojoj površini imaju sitne, bijelo obojene žilice. Sikavica je jednogodišnja ili dvogodišnja biljka koja je danas proširena po čitavom svijetu. Visoka je do dva metra, trnovita, zeljasta biljka izgledom nalik čičku, no iako je jako bodljikava, vrijedna je truda ubiranja zbog svoje iznimne ljekovitosti. Često se sikavica, zbog sličnosti, poistovjećuje s čičkom, no iako su izgledom vrlo slične, one nisu iste biljke. Sikavica raste po mnogim poljima i livadama, a može se posaditi i u vrtu. Poprilično često raste na sunčanim kamenitim položajima, obrađenim tlima i uz putove u primorskim krajevima. Unatoč bodljikavim listovima često se uzgaja i kao ukrasna biljka, a od sličnih bodljikavih biljaka najlakše je razlikujemo po bjelkasto mramornim listovima. Listovi se beru u svibnju, a sjeme u kolovozu ili rujnu, kada se čupa i korijen. Cvijet sikavice bere se u lipnju. Okrugli listovi na cvjetnoj glavici u prošlosti su se koristili u prehrani – konzumirali su ih na sličan način kao i artičoku. Listovi se mogu pripremiti kao špinat ili kao dodatak u salatama. Sikavica ima mnoga ljekovita svojstva. Sjeme se može istucati ili samljeti, a može se žvakati ili pak uzimati kao prašak s tekućinom. Čaj se priprema od sjemenki ili listova, a čest način upotrebe sikavice je i priprema obloga.

Sprječava oštećenja stanica

Sikavica ili kako je još zovu „u narodu“ osljebad, ima dugu povijest ljekovite biljke jer se počela koristiti još u doba Isusova rođenja. Od srednjeg se vijeka intenzivno uzgaja u srednjoj Europi, a iz 16. i 17.stoljeća potječu podaci o povoljnom utjecaju sikavice, odnosno, odnosno njezinog ekstrakta silimarina, na jetru. Vrlo malo znanstvenih radova objašnjava mehanizam djelovanja silimarina na organizam. Zna se da silimarin sprječava oštećenja različitih tipova stanica na živim stanicama u laboratoriju i oštećenja jetre u eksperimentalnih životinja. Jednako tako, poznati je da povećava sintezu proteina i nukleinskih kiselina u stanicama i pojačava regeneracijske procese. Silimarin se nalazi u svim dijelovima biljke sikavice, no najveću koncentraciju imaju sjemenke. Silimarin je aktivna tvar, odnosno suhi ekstrakt plodova sikavice koji se dobiva iz zrelih, od papusa očišćenih plodova sikavice, a vrhunsko ulje sadrži čak 70 posto silimarina.

Štiti kožu od oksidativnog stresa

Silimarin ima velik postotak E vitamina te povećava količinu glutationa, koji je odgovoran za čišćenje jetre od svih vrsta toksina. Za upotrebu iznutra pogodan je kod toksičnih oštećenja jetre, a izvana štiti kožu od oksidativnog stresa, djeluje protiv bora, jača čvrstoću i elastičnost kože. Od biljke sikavice, njezina ploda, lišća i sjemenki danas se izrađuju razni dodaci prehrani, ekstrakti, puderi, tinkture i biljni čajevi. Silimarin se specifično veže na receptore smještene u membrani jetrenih stanica te na taj način sprečava vezanje toksičnih tvari. Pripravci od sjemenki utječu na oštećenja jetre, ciroze jetre, oštećenja od trovanja različitim lijekovima te tako utječu povećavanje koncentracije enzima jetre.

Silimarin obnavlja stanice

Kliničkim je ispitivanjima dokazano da ekstrakt sikavice usporava proces propadanja jetrenog tkiva i djeluje regenerirajuće. Kronična upotreba različitih lijekova, nepravilna prehrana, izloženost opasnim kemikalijama, oštećenja jetre izazvana sintetičkim i biljnim otrovima, virusni i autoimuni hepatitis stanja su kod kojih silimarin itekako pomaže. Treba upamtiti kako postoje dvije grupe ljekovitih biljaka koje djeluju na jetru - velika grupa potiče proizvodnju ili lučenje žuči, dok druga, manja direktno štiti jetru od oštećenja. Sikavica ne povećava lučenje žuči, nego samo štiti jetru. Zato je mudro koristiti sikavicu u kombinaciji s biljkama poput lista artičoke koja spada u porodicu glavočika. Zajedničko svojstvo im je visok udio tvari silimarina i inulina koje obje imaju zaštitan učinak na jetru. Zato bi osobe koje imaju poteškoće s jetrom, ali i povišenim masnoćama i kolesterolom – koji zu uzročnici mnogih bolesti – trebale konzumirati sikavicu i artičoku zajedno.

Ljekoviti čaj 

Silimarin se koristi kao tretman za alkoholni hepatitis, masnu jetru, cirozu jetre, virusni hepatitis, poboljšanje protoka žući te protiv trovanja jetre tvarima različitog organskog podrijetla. Silimarin štiti jetru i od lijekova kao što su paracetamol i aspirin. Poznati pripravci od silimarina su čaj od sjemenki sikavice, čaj od zeleni sikavice i gotovi pripravci. Čaj od sjemenki pripremamo od jedne vrhom pune čajne žličice zdrobljenih sjemenki, što treba odstajati 10 do 15 minuta. Tri do četiri puta na dan pijemo šalicu čaja, pola sata prije jela. Količina silimarina kod takvih pripravaka poprilično je niska. Za čaj od zeleni sikavice priprema se od pola čajne žličice zrelih, osušenih nadzemnih dijelova biljke, koje ubiremo u doba cvatnje. Mješavinu treba zaliti vrućom vodom i potom pripravak pustiti da odstoji od 5 do 10 minuta. Za poticanje probave pijemo po dvije do tri šalice na dan. U gotovim pripravcima količina silimarina obično je standardizirana na 200 do 400 miligrama, ponekad i više.

Oprez kod upotrebe s lijekovima

Koristi li se silimarin uz druge lijekove, potreban je oprez jer on ima učinak na jetrene enzime. Jetreni enzimi imaju veliku ulogu u metabolizmu lijekova. Glavni zadatak im je metabolizirati lijek i prevesti ga u oblik koji se može lako izlučiti iz organizma. Pa će tako na neke lijekove djelovati tako da im produži, odnosno pojača djelovanje, a na neke će djelovati tako da im se metabolizam ubrza i brže izluči iz organizma te se zbog toga smanjuje terapijski odgovor na lijek.

Zaključak

Svakako je važno spomenuti i upotrebu silimarina kod sprječavanja preranog starenja stanica kože. Silimarin štiti kožu od vanjskih čimbenika i štetnih UV-a zraka pa se među NiKEL proizvodima nalaze i kreme sa spomenutim sastojkom.

Posebno je značajna NIKELIFT krema - intenzivna krema protiv bora. To je bogata anti-age krema koja zaustavlja vrijeme. Obnavlja epidermu, pospješuje nastanak kolagena i elastina. Sadrži snažan zaštićeni anti-aging faktor i vitalne elemente potrebne za ravnotežu, ljepotu i mladost. NIKELIFT krema protiv bora izglađuje bore i sprječava njihov nastanak, pospješuje nastanak kolagena i elastina, povećava elastičnost i čvrstoću kože, pomlađuje, obnavlja epidermu te štiti od štetnih utjecaja okoline i prirodna je UV zaštita.

Ovaj sastojak sadrže sljedeći proizvodi

NIKELIFT krema Intenzivna krema protiv bora 53,00 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (9)
Bogata anti-age krema koja zaustavlja vrijeme.

BUDIMO U KONTAKTU!

ZA POSEBNE PONUDE I POPUSTEZahvaljujemo se na Vašoj prijavi.