KORISTIMO 100% PRIRODNE SASTOJKE I STVARAMO SAVRŠENE MIRISNE TEKSTURE ZA ISTINSKU UGODU , LJEPOTU LICA I TIJELA
KORISTIMO 100% PRIRODNE SASTOJKE I STVARAMO SAVRŠENE MIRISNE TEKSTURE ZA ISTINSKU UGODU , LJEPOTU LICA I TIJELA

Paprika crvena

CAPSICUM ANNUUM

arrow_circle_down

Iznutra

crvena paprika sadrži više od 30 nutrijenata iz skupine karotenoida zbog čega je svrstana u skupinu „supernamirnica“

Izvana

aktivira stanični metabolizam, zahvaljujući snažnim antioksidativnim svojstvima, na prirodan način djeluje u zaštiti kože od bora, oštećenja i starosti

Aktivacija staničnog metabolizma. Aktivacija cirkulacije.

Crvena paprika, latinskog naziva Capsicum annuum, u narodu je poznata i kao crljeni papar i pasji đumbir. Latinski naziv roda Capsicum potječe od grčke riječi kapto što znači ujedam, a ime je vjerojatno dobila zbog ljutog okusa.

Paprika je supernamirnica 

Crvena je paprika jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice pomoćnica, latinskog naziva Solanaceae. Ima uspravne stabiljke koje su u donjem dijelu odrvenjele, a u gornjem dijelu razgranate. Stabljike narastu do 60 centimetara visine, korijen je plitak i slabije razvijen, a listovi su naizmjenični, dugi do 15 centimetara.

Jajastog su oblika, na vrhu ušiljeni i cjelovitog ruba. Plod je višesjemena nabrekla boba crvene, zelene, žute ili ljubičaste boje, glatke teksture. Sadrži mnogobrojne plosnate, žućkaste sjemenke. Uzgaja se kao povrtna kultura zbog plodova. Crvena paprika sadrži više od 30 nutrijenata iz skupine karotenoida zbog čega je svrstana u skupinu „supernamirnica“.

Porijeklom je iz Južne i Srednje Amerike, a Europa je upoznala papriku zahvaljujući Španjolcima koji su je donijeli u 15. stoljeću. U početku je bila poznata kao španjolski papar, te je tako nastao korijen današnjeg imena Capsicum. Njime su paprili svoja jela. Danas je jedna od najvećih uzgajivača Mađarska, koja ima vrlu cijenjenu crvenu papriku.

Najčešće se crvena paprika uzgaja tako da se sjeme paprike sadi u teglice u ožujku da bi se na kraju svibnja kad prođe i najmanja šansa za mraz baš kao i rajčice presađivale u vrt. Vole vlažnu zemlju te ih treba redovito zalijevati. Berba je sredinom kolovoza. Plodovi se koriste kao povrće i kao začin, a začinska paprika se najčešće radi od mljevene crvene paprike.

Gorući okus – ljekovita svojstva

Mljevena crvena paprika izuzetno je poznat začin kojem je glavna "aktivna tvar" kapsaicin, spoj koji mu daje gorući okus i odgovoran je za ljekovita svojstva. Mljevena crvena paprika sadrži puno vitamina C, koji pomaže u jačanju prirodnog imuniteta.

Mljevena crvena paprika sadrži antioksidante - to je zbog svojih protuupalnih svojstava, a istodobno usporavaju i proces starenja. Umjerena uporaba ovog začina blagotvorno utječe na stanje reproduktivnog sustava i pomaže u normalizaciji menstrualnog ciklusa.

Prevelike količine crvene paprike uzrokuju žeđ, a višak tekućine tijekom trudnoće lako izaziva edeme. Osim svega navedenog, prevelika količina paprike stvara opterećenje na bubrezima i kardiovaskularnom sustavu. Stoga je u posljednjem mjesecu trudnoće bolje ne konzumirati ovaj začin i, naravno, ne bi ga trebale koristiti one trudnice koje imaju problema s jetrom i gastrointestinalnim sustavom.

Čili kao novčana valuta

U rod ljutih papričica, Capiscum annum, uz čili i feferone spada i Kajenska paprika, koja se često naziva i kraljicom začinskog bilja. Ova vrsta paprike, kao i cijeli rod čili papričica, potječe iz Južne Amerike. Arheolozi su pronašli njihove ostatke na iskopinama Tehuacána (današnji Meksiko), koji datiraju čak devet tisuća godina u daleku prošlost.

U ta davna vremena čili je imao ogroman značaj za cijeli teritorij Južne Amerike. Smatran je svetom biljkom koja se koristila u prehrani, medicini i ritualima, te u svakodnevnim aktivnostima. Drevne Inke upotrebljavali su je i kao novčano sredstvo, dok su je Tolteci i Asteci koristili kao darove od iznimne važnosti.

Proizvodi hormone radosti – endorfine

Ljekovita svojstva crvene paprike priznata su i od službene medicine. Dokazano je da ima baktericidna svojstva i da je stvarno učinkovita kod upalnih bolesti zglobova. Na osnovi čili paprika farmaceutska industrija proizvodi različite proizvode kao što su razne kreme i masti koje imaju analgetska i zagrijavajuća svojstva. Činjenica je da tvari sadržane u ovoj biljci doprinose proizvodnji hormona radosti, endorfina. Njihovo djelovanje pomaže umanjivanju boli.

Crvena paprika smatra se dobrim načinom za povećanje tonusa, a koristi se u liječenju prehlade i bronhijalne astme. Od davnina se vjerovalo i to da se crvena paprika široko koristi u narodnoj medicini kao lijek protiv glavobolje, bronhitisa, radikulitisa i raznih bolesti mišićno-koštanog sustava.

Poznata su njena protuupalna, analgetska svojstva i lokalno zagrijavanje. Nekad se vjerovalo da crvena paprika dovodi do gastritisa i čira na želucu. Međutim, nedavna istraživanja pokazala su da je gastritis bakterijska bolest. I zdrava osoba može sigurno koristiti crvenu papriku u maloj količini - čak će biti korisna. No, budući da ovaj začin uzrokuje povećanu proizvodnju želučanog soka, kontraindiciran je kod gastritisa, peptičnog čira i pankreatitisa.

Aktivira stanični metabolizam

Crvena paprika aktivira stanični metabolizam, zahvaljujući snažnim antioksidativnim svojstvima, na prirodan način djeluje u zaštititi kože od bora, oštećenja i starosti. Aktivira stanični metabolizam i cirkulaciju.

Sadrži vitamine A, B6 i osobito veliku količinu vitamina C koji je važan za proizvodnju kolagena, glavnog strukturnog proteina u tijelu potrebnog za održavanje cjelovitosti krvnih žila, kože, kostiju i organa. U kozmetici se koristi za izradu vodeno-glicerinskih ekstrakata, glicerita, tinktura i drugih kozmetičkih proizvoda.

Zaključak

Jedan od Nikelovih proizvoda koji je izuzetno učinkovit u borbi protiv celulita, a od sastojaka mu je crvena paprika je Nikelova Gel krema Control 365 Remove Cellulite. Učinkovitost u borbi s celulitom postiže se redovitim korištenjem ovog proizvoda. Važno je njime njegovati cijelo tijelo za čvrstoću i glatkoću kože.

Gel krema Control 365 Remove Cellulite jedan je od Nikelovih proizvoda s crvenom paprikom kao jednim od sastojaka i višestruko djeluje protiv celulita.

Biološki aktivan flavonoid Genistein jača čvrstoću kože i smanjuje nakupljanja masnih stanica ispod površine. Kofein, uz lipolitički ima i venotonski učinak. Karnitin doprinosi oksidaciji masti i uklanjanju toksičnih ketona, a crvena paprika aktivira stanični metabolizam.

NiKEL Control 365 Remove Cellulite gel krema vrlo je učinkovita u borbi protiv celulita, no izuzetno je važna i redovitost korištenja ovog proizvoda. Važno je ovom kremom njegovati cijelo tijelo za čvrstoću i glatkoću kože.

Control 365 Remove Cellullite gel krema dobitnica je šest svjetskih zlata za inovativnost, Estetica premium product 2020. i kozmetološkog Oscara prema odabiru eminentnih hrvatskih dermatologa.

Još jedan Nikelov proizvod u kojem je sastojak crvena paprika i koji je odlično rješenje za uklanjanje celulita jest Control 365 Remove Cellulite Ąnticelulitno ulje s grejpom. Zbog oslabljene periferne cirkulacije kapilare propuštaju tekućinu u međustanični proctor.

tekućina stvara pritisak na masne stanice. Dolazi do usporavanja procesa izlučivanja štetnih tvari i tako nastaje oštećenje vezivnog tkiva. To vezivno tkivo postaje zasićeno tekućinom i otpadnim tvarima, sve više deblja i postaje tvrdo. I tada za kožu kažemo da izgleda poput narančine kore. A kada koža izgleda poput narančine kore, Nikel ima rješenje za uklanjanje celulita i ono je, kao i svi proizvodi iz Nikela, potpuno usklađeno s prirodom. To su 100 % prirodna biljna ulja, ekstrakti biljaka i esencije koje potiču mikrocirkulaciju, izmjenu tvari i lipolizu te jačaju čvrstoću kože.

Ovaj sastojak sadrže sljedeći proizvodi

Control 365 Remove Cellulite Gel krema 17,00 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (12)
Šest svjetskih zlata za inovativnost. ESTETICA PREMIUM PRODUCT 2020. Kozmetološki OSCAR prema odabiru eminentnih hrvatskih dermatologa.
SET Remove Cellulite
33,00 € 23,10 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (6)
Dugoročno čvrsta i glatka koža.

BUDIMO U KONTAKTU!

ZA POSEBNE PONUDE I POPUSTEZahvaljujemo se na Vašoj prijavi.