KORISTIMO 100% PRIRODNE SASTOJKE I STVARAMO SAVRŠENE MIRISNE TEKSTURE ZA ISTINSKU UGODU , LJEPOTU LICA I TIJELA
KORISTIMO 100% PRIRODNE SASTOJKE I STVARAMO SAVRŠENE MIRISNE TEKSTURE ZA ISTINSKU UGODU , LJEPOTU LICA I TIJELA

Papar crni

Piper nigrum

arrow_circle_down

Iznutra

začin i prirodni lijek, djeluje antibakterijski, smiruje upale, potiče probavu i metabolizam te izlučivanje viška tekućine iz organizma

Izvana

antiseptik, detoksikant, pomaže u borbi protiv celulita

Pomaže kod slabe prokrvljenosti.

Piper nigrum ili crni papar višegodišnja je zimzelena biljka penjačica s područja južne Indije koja potječe iz Azije. Raste u obliku loze, a visinom može doseći i do petnaest metara.

Ova biljka ima malene bobičaste plodove koji su njezina najveća vrijednost. Crni papar smatra se jednim od najstarijih poznatih začina. Postoji nekoliko vrsta papra, poput bijelog, crvenog ili zelenog, a najpoznatiji je crni papar.

Ima li paprena cijena veze s paprom?

Crni se papar dobiva sušenjem potpuno razvijenih, ali nedozrelih plodova, koji se nakon sušenja mogu upotrebljavati u zrnastom ili u mljevenom obliku.

Papar je poznat još od antičkog doba. Najstariji tragovi njegove upotrebe pronađeni su još dvije tisuće godina prije Krista u Indiji. Postoje brojni znakovi trgovine paprom od Indije do Egipta, a samo jedan od njih su bobice papra pronađene u mumificiranim nosnicama egipatskog faraona Ramsesa Velikog.

U dalekoj prošlosti papar je imao neprocjenjivu vrijednost o čemu dovoljno svjedoči poznata uzrečica "pepper expensive" (paprena cijena). Zbog svoje vrijednosti služio je kao robni novac, odnosno platežno sredstvo. Njime se je plaćala roba, ali i mirazi, najmovi, porezi te razni drugi nameti. Usprkos visokoj cijeni bio je vrlo tražena kulinarska namirnica, ali i cijenjeni prirodni lijek u doba starih Rimljana i Grka.

Upotrebljava li se crni papar u medicini i kulinarstvu?

Stari grčki i rimski liječnici koristili su ga za liječenje prehlade, kašlja, infekcija, umora, letargije, loše probave, neplodnosti te mnogih drugih tegoba. Korišten je i kao afrodizijak te učinkovito sredstvo za liječenje impotencije. Ovaj planetarno popularan začin diljem svijeta se koristi prvenstveno u kulinarske svrhe, ali i za prevenciju i liječenje mnogih bolesti.

Crni papar u sebi krije pravo bogatstvo značajnih nutritivnih tvari. Sadrži vitamine A, C i K. Od minerala tu su kalcij, magnezij, kalij, mangan, željezo i natrij. Dobar je izvor ugljikohidrata i bjelančevina. Vrlo važan sastojak sadržan u zrnima crnog papra su eterična ulja felandren, kariofilen i seskviterpen. Tu su i alkaloidi piperin, piperetin, piperilin i kavicin koji su "krivci" za njegov pikantan okus.

Papar se već stoljećima koristi za obogaćivanje mnogih kulinarskih delicija, iako je poznato da aroma nije jedino oružje ovih malenih zrnaca.

Može li crni papar biti prirodni antibiotik?

Crni papar ima antibakterijska, antioksidantna i antiupalna svojstva, što ga čini snažnim saveznikom u borbi protiv mnogih zdravstvenih tegoba. Crni papar ima karakteristike prirodnog antibiotika, prvenstveno zahvaljujući vitaminu C u svom sastavu. Istraživanja su potvrdila da je ovaj začin učinkovit protiv velikog broja različitih vrsta bakterija, virusa i gljivica.

Svojim djelovanjem može značajno doprinijeti prevenciji infekcija te jačanju imuniteta. Odličan je za probavu. Alkaloidi piperin i kavicin, prisutni u zrncima papra, potiču lučenje sline i želučanih sokova što je od velike koristi za zdravu probavu. Papar doprinosi opuštanju crijeva te inhibira rast bakterija koje uzrokuju plinove. Ovaj začin pokazuje diuretska i dijaforetična svojstva.

Pospješuje znojenje i mokrenje što doprinosi eliminaciji neželjenih i opasnih toksina iz organizma. Osim minerala i vitamina crni papar sadrži flavonoide, karotenoide i druge antioksidanse. Oni pomažu ublažiti štetno djelovanje slobodnih radikala i tako štite tijelo od raka i drugih degenerativnih bolesti. Piperin sadržan u crnom papru također ima značajnu ulogu u prevenciji raka.

Može li crni papar služiti protiv prehlade i kašlja?

Zbog svojih antibakterijskih svojstva crni papar se upotrebljava za liječenje raznih respiratornih poremećaja. Posebno je poznat kao moćan saveznik protiv prehlade i kašlja, a u narodnoj medicini koristi se za izbacivanje sluzi i sekreta iz dišnih puteva.

Za pripremu čaja, jednostavno prokuhajte jednu šalicu vode i zrno papra nekoliko minuta. Tekućini dodajte klinčić, med i limun. Još jedan stari narodni lijek za ove tegobe je čajna žlica meda pomiješana s prstohvatom svježe mljevenog papra.

Osim navedenog crni papar izrazito je učinkovit u borbi protiv pretilosti. Pospješuje metabolizam, sagorijeva suvišne kalorije i pomaže u smanjenju masnih naslaga na predjelu trbuhu. Papar je koristan i u očuvanju zdravlja zubi.

Osim što pomaže u borbi protiv karijesa, on je vrlo učinkovit prirodan lijek protiv zubobolje. Upotreba crnog papra u prehrani doprinosi zdravom i lijepom izgledu kože. Istraživanja su potvrdila da je učinkovit u ublažavanju i liječenju vitiliga. Vanjskim apliciranjem na kožu doprinosi smirivanju kožnih iritacija, ekcema i svrbeža.

Može li se praviti piling od papra?

Pilingom od papra na prirodan način možete očistiti kožu od mrtvih stanica i ostalih nečistoća, pojačati cirkulaciju te doprinijeti ljepoti, mekoći i svježini kože. Za pripremu pilinga pomiješajte pola šalice ulja za bebe, 6 kapi eteričnog ulja naranče, šalicu sitne morske soli i žličicu papra.

Papar stimulira mozak, potiče ga na aktivnost i pomaže mu da funkcionira ispravno. Alkaloid piperin prisutan u crnom papru djeluje kao antidepresiv. Istovremeno stimulira živčani sustav što u konačnici pozitivno djeluje na raspoloženje, ali i na poboljšanje kognitivnih funkcija.

Crni papar je vrlo djelotvoran borac protiv upalnih bolesti. Da bi se maksimalno iskoristile dobrobiti crnog papra, važno ga je ispravno pohraniti. Preporučuje se kupiti papar u zrnu i samljeti ga netom prije korištenja.

Tako papar zadržava svoj okus, trajnost i nutritivnu vrijednost. Ovaj začin najbolje je čuvati u hermetičkoj staklenoj posudi, uvijek na hladnom, suhom i tamnom mjestu. Prekomjerna upotreba ovog začina ne preporučuje se osobama koje imaju oštećen želudac ili jetru, osobama koje imaju probleme s bubrezima kao ni onima koji pate od problema s hemeroidima.

Zaključak

Sve dobrobiti crnog papra Nikel je iskoristio u dva svoja proizvoda. Crni papar je jedan od sastojaka u Nikelovoj Gel kremi Control 365 Remove Cellulite i Remove Cellulite: Control 365 Remove Cellulite, Ąnticelulitnom ulju s grejpom.

Gel krema Control 365 Remove Cellulite aktivira stanični metabolizam, izuzetno je učinkovita u borbi protiv celulita, s tim da je izuzetno važna i redovitost korištenja ovog Nikelova proizvoda.

Važno je ovom kremom njegovati cijelo tijelo za čvrstoću i glatkoću kože. Gel krema Control 365 Remove Cellullite dobitnica je šest svjetskih zlata za inovativnost, Estetica premium product 2020. i kozmetološkog Oscara prema odabiru eminentnih hrvatskih dermatologa.

Crni papar kao antiseptik, detoksikant i pomagač u borbi protiv celulita, sastojak je još jednog Nikelova proizvoda Remove Cellulite: Control 365 Remove Cellulite Ąnticelulitno ulje s grejpom koji je odličan borac u borbi protiv celulita.

Zbog oslabljene periferne cirkulacije kapilare propuštaju tekućinu u međustanični proctor. Ova tekućina stvara pritisak na masne stanice. Dolazi do usporavanja procesa izlučivanja štetnih tvari.

Nastaje oštećenje vezivnog tkiva, ono postaje zasićeno tekućinom i otpadnim tvarima, sve više deblja i postaje tvrdo. Kada koža izgleda poput narančine kore, Nikel ima rješenje za uklanjanje celulita i ono je, kao i svi Nikelovi proizvodi, potpuno usklađeno s prirodom.

Ovaj sastojak sadrže sljedeći proizvodi

Control 365 Remove Cellulite Gel krema 17,00 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (12)
Šest svjetskih zlata za inovativnost. ESTETICA PREMIUM PRODUCT 2020. Kozmetološki OSCAR prema odabiru eminentnih hrvatskih dermatologa.
SET Remove Cellulite
33,00 € 23,10 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (6)
Dugoročno čvrsta i glatka koža.

BUDIMO U KONTAKTU!

ZA POSEBNE PONUDE I POPUSTEZahvaljujemo se na Vašoj prijavi.