KORISTIMO 100% PRIRODNE SASTOJKE I STVARAMO SAVRŠENE MIRISNE TEKSTURE, ZA ISTINSKU UGODU, LJEPOTU LICA I TIJELA.
KORISTIMO 100% PRIRODNE SASTOJKE I STVARAMO SAVRŠENE MIRISNE TEKSTURE, ZA ISTINSKU UGODU, LJEPOTU LICA I TIJELA.

Mirta

Myrtus communis

arrow_circle_down

Iznutra

antibakterijski, za iskašljavanje kod bolesti dišnih puteva

Izvana

djeluje umirujuće

Na kožu djeluje umirujuće.

Mirta je vazdazeleni grmić koji se nekad smatra malim stablom jer može narasti do pet metara visine. Najpoznatija vrsta ovog roda je obična mirta (Myrthus communis). Krase ju tamnozeleni kožasti listovi puni eteričnog ulja i svečani bijeli cvjetovi koje često posjećuju pčele željne meda.

Latinsko ime roda Myrtus potječe od grčke riječi myrein (teći, bujno uspijevati) ili myron (balzam). Plodovi ove biljke, koji su nalik borovnicama, ugodnog su slatkastog, pomalo smolastog okusa. Vrlo zdravi plodovi mogu se koristiti u kulinarstvu svježi, konzervirani ili sušeni u obliku začina.

Plodovi se koriste i za pripremu alkoholnog pića, Mirto koji se pije na nekim grčkim otocima. Mirta je prirodno rasprostranjena u južnoj Europi na području oko Mediterana. Kod nas raste u srednjoj i južnoj Dalmaciji. Staništa su joj sunčana i topla mjesta, svijetle šume i makija.

Biljka puna povijesti 

Prema starogrčkoj mitologiji, Venera, božica ljubavi, posjetila je otok Kiteru, ali se sramila pokazati jer je bila gola. Kako bi sakrila svoju golotinju, Venera se sakrila iza mirte. Mirta joj je postala simbol svetosti i omiljeno drvo te se smatralo da mirta nadahnjuje trajnu ljubav.

Mirta se također smatrala afrodizijakom u antičko doba, a stari su Perzijanci smatrali mirtu svetom biljkom i simbolom ljubavi i mira. Kasnije se mirta obično koristila za ukrašavanje svadbenih kruna i buketa. Ova je tradicija dospjela sve do Njemačke, nakon čega ju je kraljica Viktorija usvojila kao svoju, a mirta se od tada pojavljivala u svim svadbenim buketima narednih kraljevskih vjenčanja.

Mirtu su od davnina koristili Grci, Rimljani i Arapi zbog svojih ljekovitih svojstava. Sumerani su je koristili kao biljku protiv boli. U 16. stoljeću listovi i cvjetovi bili su glavni sastojak losiona za kožu poznatog kao anđeoska voda.

Može li mirta liječiti kožu? 

Smaragdni listovi mirte u sebi sadrže pravu riznicu ljekovitih spojeva. Neki od njih su tanini koji stežu kožu i djeluju antimikrobno, kumarini, flavonoidi i mirtukomuloni koji su izrazito važni u borbi protiv akni.

Od davnina je poznato da mirta učinkovito uklanja akne i druge nepravilnosti na koži. Važnu ulogu u nastanku akni ima bakterija Propionobacterium acnes protiv koje se uspješno bore spomenuti spojevi mirtukomuloni.

Osim što smanjuju brojnost ovih bakterija, mirtukomuloni smanjuju razvoj biofilmova tih bakterija. Biofilmovi su bakterijske zajednice, odnosno nakupine koje bakterije stvaraju, a služe im za zaštitu od nepovoljnih uvjeta, manjka hranjivih tvari, imunološkog odgovora i antibiotika.

Sprječavajući razvoj bakterijskih zaštitnih nakupina, mirtukomuloni uspješno uništavaju nezaštićeni ostatak bakterija. Osim što djeluje antibakterijski, mirta smanjuje i bolnu upalu koja je karakteristična prilikom pojave akni. Zbog toga je izrazito korisna kao lijek za kožu – ubija bakterije, smanjuje pojavu biofilmova, smanjuje upalu, pomaže u zacjeljivanju i steže kožu.

Mirta se primjenjuje lokalno, odnosno nanosi na problematične dijelove kože u obliku eteričnog ulja, često u drugom baznom ulju ili u vrlo malim koncentracijama.

Moć eteričnog ulja 

Eterično ulje je proizvod mirte koji se najčešće koristi. Najveća koncentracija eteričnog ulja pohranjena je upravo u kožastim listovima čiji se miris osjeti nakon što listove prstima protrljamo.

Zbog toga što obitelji mirtovki, čija je glavna predstavnica mirta, pripada i rod eukaliptusa, eterično ulje mirte često podsjeća na eterično ulje eukaliptusa i isto se, kao eukaliptus, koristi za liječenje upale gornjih i donjih dišnih putova. Eterično ulje sadržava spojeve 1,8-cineol i mirtenil-acetat i zbog njih dijeli se na dva oblika, odnosno kemotipa.

Ako eterično ulje sadržava više 1,8-cineola od mirtenil-acetata, radi se o cineol kemotipu koji se koristi za liječenje dišnih putova jer potiče izbacivanje i smanjivanje proizvodnje sluzi u plućima. Ako eterično ulje sadržava više mirtenil-acetata od 1,8-cineola, radi se o mirtenil-acetat kemotipu koji se koristi kod proširenih vena, hemoroida i poticanja limfe.

Eterično ulje mirte popularno je jer steže kožu, ima antimikrobna, antiseptička, protuupalna svojstva, potiče iskašljavanje sluzi i odčepljuje nos. Ovo svestrano ulje također je učinkovito u kontroli stresa i ublažavanju tjeskobe.

Razrijeđeno u baznom ulju, može koristiti za liječenje masne kože, opuštene kože, akni i otvorenih pora. Raspršivanje ulja mirte u difuzoru ili inhaliranje nad zdjelom tople vode, može olakšati respiratorne probleme kao što su bronhitis, kašalj i astma. Ovo eterično ulje je toliko nježno da je posebno korisno za starije osobe ili djecu koja pate od noćnog kašlja.

Ljekovita za cijelo tijelo 

Osim što pomaže dišnom sustavu i koži, mirta ima pozitivan i ljekoviti utjecaj na cijelo tijelo. Mirta poboljšava imunološki sustav i pomaže u hormonskoj ravnoteži pozitivno djelujući na štitnu žlijezdu i jajnike.

Zbog velikog bogatstva antioksidansa, smatra se da mirta može pomoći u sprječavanju pojave i liječenju raka. Mirta potiče mokrenje, pozitivno djeluje na mokraćni sustav i smanjuje rizik pojave problema s bubrezima i mokraćnim putovima.

Mirtino ljekovito djelovanje očituje se i u mozgu gdje se flavonoid, mircetin uspješno bori protiv demencije. Pomaže i u prevenciji ateroskleroze i smanjuje rizik od srčanih udara jer smanjuje oksidaciju lošeg kolesterola (LDL kolesterol) te dovodi razine kolesterola u ravnotežu. Postoje indikacije da mirta pomaže u regulaciji šećera u krvi te da bi mogla biti pomoć ljudima koji pate od šećerne bolesti.

Istraživanja pokazuju da eterično ulje mirte može spriječiti rast i razvoj pet različitih vrsta bakterija. To uključuje bakterije kao što su: Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, vrste Salmonella i vrste Listeria. Može pomoći u sprječavanju infekcija, a djeluje i kao antiseptik što ga čini izvrsnom biljkom za čišćenje i zacjeljivanje rana.

Kao i većina eteričnih ulja, eterično ulje mirte treba koristiti u iznimno malim dozama ako se konzumira ili primjenjuje lokalno. Konzumacija lišća mirte kao biljke ili jedenje plodova je sigurno, ali pretjerana konzumacija eteričnog ulja može imati vrlo ozbiljne nuspojave.

Zaključak 

Mirta ima vrlo pozitivne učinke za kožu. Tanini u biljci stežu kožu, antioksidativni flavonoidi i kumarini štite kožu od stresa i starenja, a ostali sastojci njeguju kožu sprečavajući nakupljanje bakterija i stvaranje upale. To su razlozi zbog kojih je mirta od davnina bila simbol ljepote i ljubavi i zbog čega je koristimo u NiKEL kozmetici. Mirta je kao prirodni sastojak ugrađena kao jedna od 12 biljaka koje se nalaze u našem zlatnom eliksiru protiv bora. Eliksir protiv bora obnavlja epidermu unutar nekoliko dana, sprječava gubitak vlage i izglađuje bore dajući vašem licu mladoliku i osvježenu notu. Zbog iznimne učinkovitosti NiKEL eliksir protiv bora njegovi korisnici prozvali su Zlatnim eliksirom.

Ovaj sastojak sadrže sljedeći proizvodi

SET Suha i osjetljiva koža
81,00 € 56,7 €
- +
Briše znakove umora i starenja, osvježava i dubinski hidrira kožu.
ELIKSIR protiv bora prozvan Zlatnim Eliksirom 28,00 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (30)
Savršeni spoj izvornih prirodnih sastojaka za izvanredan učinak i užitak. 100% prirodan.

BUDIMO U KONTAKTU!

ZA POSEBNE PONUDE I POPUSTE



Zahvaljujemo se na Vašoj prijavi.