Ljekovita svojstva peršina

Ljekoviti začin, koji dodajemo gotovo svakom jelu, ima jaku preventivnu ulogu u organizmu, ujedno i stimulira rad mnogih organa.

13.09.2019

Postoje dva osnovna tipa: peršin kovrčastih i peršin ravnih listova. Oba su bogat izvor vitamina i minerala. Ljekoviti dijelovi peršina su korijen, list i sjeme.  Peršin je bogat izvor vitamina C i B-kompleksa, karotenoida, minerala kalija, tog prijateljskog mineralom ljudskoga srca, sumpornih soli, kalcija, željeza, flora, joda, mangana i bakra. Listovi sadrže klorofil, te flavon apigenin, koji ima svojstva koja djeluju protiv bakterija, protiv upala, protiv oksidacije. Odličan je za probavu i ublažava nadutost, uklanja vjetrove, ublažava grčenje i vrenje u crijevima. Pospješuje izlučivanje mokraće i vode nakupljene u tijelu. Potiče krvotok i koristan je u svim dijetama i programima za uklanjanje celulita, debljine, reume, gihta, ekcema. Pomaže kod tegoba dišnih putova, pa se čaj od peršina preporuča kod kašlja i prehlade, ali i kod astme. Kod uboda insekata, protrlja li se ubodeno mjesto lišćem peršina, ublažit će se neugoda. Ekstrakt peršina koristi se u kremama za posvjetljivaje lica – kod neujednačene boje tena ili kod sunčanih pjega, za ublažavanje crvenila i za pomlađivanje kože. 

BUDIMO U KONTAKTU!

ZA POSEBNE PONUDE I POPUSTE


Zahvaljujemo se na Vašoj prijavi.