Jabuka Malus domestica

Jabuka je bogata hranjivim sastojcima, a gotovo svi potrebni nutrijenti prisutni su barem u minimalnim količinama.

Iznutra

Izvana

odgađa nastanak bora, štiti od oksidativnog stresa i štetnih UV zraka, sprječava foto starenje

Izreka „Jedna jabuka na dan – doktor iz kuće van“ toliko je istinita da se čak i glasovno podudara. Lako ju je zapamtiti, usvojiti i primijeniti. Slično je i u engleskom govornom području An apple a day keeps the doctor away.

Jabuka je bogata vitaminima, osobito vitaminom C, nezasićenim masnim kiselinama, mineralima i oligoelementima. Jabuka sadrži obilje bioflavonoida. Kora švicarske jabuke vrste Malus Domestice poznata je po svojoj dugotrajnoj napetosti, ali i sposobnosti da se nakon zarezivanja sama obavlja. Kakvo fenomenalno svojstvo! Priželjkujete li ga za svoju kožu – onda su jabuke ono što vam treba u skladu s NiKEL filozofijom izvana i iznutra koja kaže da ono što je za organizam dobro iznutra, primjenjeno kao hrana, dobro je i kao prirodni sastojak ugrađen u proizvode za njegu.

Jabuka je listopadno drvo iz porodice Rosaceae. Uzgaja se i udomaćena je u cijelom svijetu. Godišnje se proizvede oko 80 milijuna tona jabuka, a polovica ukupne proizvodnje otpada na Kinu. Postoji više od 7500 vrsti jabuka. Jabuka se uzgaja iz sjemena ili kalemljenjem. Smatra se da je drvo jabuke jedno od prvih koje je čovjek pripitomio - spominje se i u rajskom vrtu gdje su prema biblijskoj predaji živjeli prvi ljudi – Adam i Eva – i upravo je drvo odnosno plod jabuke igralo važnu ulogu u njihovom životu. Ljekovitost jabuke spominje se još u starim babilonskim napisima iz 8. stoljeća prije Krista.

Simbolička značenja jabuke

Brojna su simbolička značenja jabuke. Jabuka se najčešće smatrala simbolom ljubavi, plodnosti, mladenačke snage i ljepote. U starogrčkoj mitologiji jabuka je posvećena boginji ljubavi, ljepote i plodnosti – Afroditi. Upravo je Afroditi grčki bog vina Dionis ponudio jabuku da bi osvojio njezinu ljubav. I u našoj tradiciji mladići su djevojke darivali jabukama i to se smatralo iskazom ljubavi, katkad i prošnjom i obećanjem bračne ljubavi i vjernosti. Drvo jabuke povezuje se sa zdravljem i besmrtnošću i posvećeno je bogu muške ljepote Apolonu. Legenda kaže da je Aleksandar Veliki tragajući za vodom života u Indiji pronašao jabuke za koje se vjerovalo da imaju sposobnost produžiti životni vijek.

Pitoma jabuka potječe iz južnog Sibira i Azije. Na prostorima Europe prvi su je počeli uzgajati Rimljani i Grci, a oko 800. godine Karlo Veliki izdao je naredbu da se jabuke počnu saditi po svim zemljama kojima je vladao.

Uvijek i svuda prisutna jabuka

Jabuka je jedno od najjednostavnijih i svima dostupnih rješenja za brojne svakodnevne probleme. Nemate četkicu za zube? Pojedite jabuku.

Jabuka, naravno, neće zamijeniti četkicu za zube, ali žvakanje jabuke čisti i jača zube. Ona sadrži fosfor, kalcij i fluor koji pomaže pri sprečavanju razvoja karijesa. Gladni ste? Pojedite jabuku.

Kora jabuke sadrži kvercetin – vrlo jaku antioksidativnu tvar koja pozitivno djeluje na ljudski organizam. Istraživanja su pokazala da jabuka ima protuupalno, antialergijsko i antivirusno djelovanje. Ne znate s kojim voćem započeti dohranu bebe? S jabukom nećete pogriješiti. U prosječnoj jabuci ima oko osam miligrama C vitamina što je 14 posto dnevne potrebe za C vitaminom.

Tražite li idealno voće dok ste na dijeti? Opet je jabuka pravi izbor zato što, između ostalog, sadrži više od deset posto preporučene dnevne količine dijetalnih vlakana. Topiva vlakna u jabuci vežu se s mastima u crijevima, a pektin kojeg jabuka također sadržava, sprečava apsorpciju masti. Tako smanjujete razinu kolesterola u krvi. Zanimljive su priče i o odabiru imena svjetski poznate tvrtke Apple i njihovom logotipu koji je jedan od najpoznatijih na svijetu. Mnogi se pitaju kako je nešto tako jednostavno kao jabuka, jedno tako jednostavno rješenje, postalo pravi kult među potrošačima elektronike u cijelome svijetu? I tu ima simbolike – u logotipu tvrtke Apple jabuka je simbolizirala ekološku čistoću proizvoda tvrtke, a Apple je bila jedan od prvih tvrtki koja je reciklirala stare dijelove računala.

Jabuka u prehrani

Što se tiče prehrane – jabuke je najbolje jesti svježe. Jabuku treba dugo i dobro sažvakati, koru ne guliti jer ona sadrži itekako važne i korisne sastojke kojih u plodu nema. Jabuke je najbolje jesti ako su na sobnoj temperaturi, nikada ih ne treba jesti hladne. Jedna od omiljenih kombinacija, koju mnogu vole u čaju, ali i štrudli ili piti s jabukama je kombinacija jabuke i cimeta. Plod jabuke bogat je voćnim kiselinama, pa zajedno s cimetom čaju daje karakterističan, slatkasti okus i taj čaj nije potrebno dodatno zaslađivati.

 

Ovaj sastojak sadrže sljedeći proizvodi

BUDIMO U KONTAKTU!

ZA POSEBNE PONUDE I POPUSTE


Zahvaljujemo se na Vašoj prijavi.