NiKEL VAM DARUJE LJETNI POPUST 30 % NA SILKY LINIJU ZA HIDRATACIJU, UMIRENJE I OSVJEŽENJE KOŽE
NiKEL VAM DARUJE LJETNI POPUST 30 % NA SILKY LINIJU ZA HIDRATACIJU, UMIRENJE I OSVJEŽENJE KOŽE
chevron_left Povratak

Istina ili mit? Što svakodnevne navike zaista čine vašoj koži?

Bez sumnje, svi želimo svjež i zdrav izgled, no ponekad svakodnevnim navikama nesvjesno činimo štetu koži - tom najvećem ljudskom organu.

11.09.2019

Istina ili mit? Što svakodnevne navike zaista čine vašoj koži?

Bez sumnje, svi želimo svjež i zdrav izgled, no ponekad svakodnevnim navikama nesvjesno činimo štetu koži - tom najvećem ljudskom organu.

11.09.2019

Istražili smo kako stres, spavanje, šećer i smijeh utječu na stanje kože, te sve potkrijepili znanstvenim činjenicama.

 
Spavanje
 
Mnogo puta smo čuli kako uravnotežen život donosi i ravnotežu na koži – pravilna prirodna prehrana, minimalno 7 sati sna, odlazak u prirodu, manje stresa – utječu pozitivno na cijeli organizam, a tako i na izgled kože. Isto tako, puno je slučajeva kad, primjerice, novi posao ili napeta okolina učine svoje, najčešće pojavom akni, prištića...
 
Slučajnost ili ne?
 
Znanstvenici tvrde kako to nikako nije slučajno. Naime, ako ne spavate dovoljno ne događa se regeneracija koja se u tijelu odvija tijekom noći.
 
Noć je prirodni stimulans za sekreciju hormona melatonina, koji započinje san i djeluje kao najjači antioksidans u tijelu. Epifiza, žlijezda u mozgu, tijekom noći započinje izlučivati melatonin koji snižava nivo kortizola, hormona stresa, te umiruje organiziram i priprema ga za san.
 
Da bismo zaspali, razina kortizola mora biti niska. Ona bi trebala opadati iza 20 sati, omogućujući tako melatoninu da započne umirivanje tijela, što znači da organizam očekuje san vrlo brzo nakon pojave noći. Naravno, u današnjem načinu života je to gotovo i nemoguće, no pouka je jasna – što ranije na spavanje kako bi melatonin započeo svoje antioksidativno djelovanje.
 
A kako bi povećali njegu kože koristite sastojke koji potiču kolagen kada je koža u mirovanju, poput Eliksira protiv bora koji je spoj esencijalnih ulja smilja, mirte, slatke naranče, mandarine i ostalih prirodnih nutrijenata. Naime, koža tijekom spavanja proizvodi novi kolagen, bjelančevinu koja ojačava krvne žile i daje elastičnost, čime se sprječava opuštanje kože. 
 
 
Šećer
 
Kad nekoliko dana konzumirate čokoladu ili slične šećerom bogate namirnice, koža kao da izgubi sjaj. Poznato?
 
Ako imate problema s aknama, dermatolozi savjetuju drastično smanjenje unosa šećera. No nije samo šećer jedini „krivac“, već i ugljikohidrati.
 
Visoke količine šećera doprinose procesu koji se naziva glikozilacija, u kojoj se molekule šećera povezuju s kolagenom, što dovodi do stvrdnjavanja, pukotina i bora na koži. 
 
A proces je vrlo jasan - molekule šećera vežu se za elastična proteinska vlakna, pri čemu se umrežavaju i smanjuju učinkovitost elastina i kolagena koji su zaslužni za očuvanje mladenačkog izgleda. Glikozilacija završava stvaranjem spojeva  - advanced glycation end-product (AGE) - koji s vremenom doprinosi starenju kože. 
Prvi se znakovi glikozilacije pojavljuju oko 30. ili 35. godine kada organizam postupno smanji proizvodnju kolagena. Jedan od načina nadokađivanja je, između ostalog, putem pravilne njege, primjerice pomoću Nikelift intenzivne kreme.
 
Dermatolozi savjetuju da ako što prije počnete sa smanjenjem unosa šećera, prije ćete početi primjećivati pozitivne promjene. Započnite s uvođenjem malih novih navika, prekinite konzumirati zaslađene sokove, pa postepeno i grickalice. Već nakon nekoliko tjedna biste trebali uočiti pomake.
 
 
Stres
 
Nažalost, većini nas je poznato kako i koliko stres utječe na zdravlje cjelokupnog organizma, pa i na stanje kože.
 
Kad se osjećamo tjeskobno ili loše, hipotalamus šalje signal hipofizi, koja ga dalje prenosi nadbubrežnoj žlijezdi, a ona proizvodi kortizol - hormon stresa. 
 
Kortizol uzrokuje upalu kao reakciju na stres, a ona vodi do oštećenja stanica. Kada su pore upaljene, ona postaju natečene i veća je vjerojatno da će postati začepljene. A s time se pojavljuju akne, bore, suhoća...
 
Protiv stresa se svatko bori na svoj način, no kada pogledamo koje sve ogromne štete čini organizmu potrebno je promijeniti način života i napokon započeti razmišljati o svojem zdravlju.
 
 
Smijeh
 
Tijekom smijanja raste nivo hormona ugode - endorfina i dopamina - dok padaju razine stresnih hormona kortizola i adrenalina.
 
Smijeh cijeli organizam „prisiljava“ na fizičku aktivnost, pokretanje mišića tijekom smijanja djeluje kao gimnastika za našu kožu čineći je elastičnijom. Kao što rekreacija pozitivno djeluje na ostatak organizma, osmijeh to isto čini za vaše lice, ali i cijelo tijelo.
 
On održava tonus mišića lica i poboljšava cirkulaciju, što će onda licu dati lijep ten i još ljepši sjaj. Uz to, održava i tonus trbušnih mišića, mišića leđa i mišića nogu.
 
A možda najvažnije od svega – dokaz je dobrog raspoloženja i zdrava navika, zato se ne zaboravite dobro nasmijati, barem jednom dnevno.  
 

BUDIMO U KONTAKTU!

ZA POSEBNE PONUDE I POPUSTEZahvaljujemo se na Vašoj prijavi.