PRIRODNI, ZNANSTVENO UTEMELJENI PROIZVODI. NIKEL KOZMETIKA JE IZGRAĐENA NA 20 GODINA ISTRAŽIVANJA.
PRIRODNI, ZNANSTVENO UTEMELJENI PROIZVODI. NIKEL KOZMETIKA JE IZGRAĐENA NA 20 GODINA ISTRAŽIVANJA.
chevron_left Povratak

HIPERPIGMENTACIJSKE MRLJE – NEŽELJENE USPOMENE NA SUNCE I LJETO

Često nas topli ljetni dani ostavljaju s problemima hiperpigmentacije na koži. Saznajte kako se boriti s hiperpigmentacijom te kako je spriječiti.

21.08.2023

HIPERPIGMENTACIJSKE MRLJE – NEŽELJENE USPOMENE NA SUNCE I LJETO

Često nas topli ljetni dani ostavljaju s problemima hiperpigmentacije na koži. Saznajte kako se boriti s hiperpigmentacijom te kako je spriječiti.

21.08.2023

 

Ljeto obožavamo zbog neodoljive opuštenosti i bezbrižnosti, koji su toliko u neskladu s ostatkom godine, kad su nam u fokusu obveze, zadaci, projekti… Upravo zbog te ljetne bezbrižnosti zna se dogoditi da zaboravimo na uobičajenu rutinu njege kojom u ostatku godine nastojimo osigurati koži zdravlje, svježinu i mladolikost. I zato ne treba čuditi da je jedan od najčešćih problema kože koji dočeka žene u jesenskim mjesecima zapravo neželjeni podsjetnik na ljetne dane kad smo se pretjerano izlagale suncu i to bez zaštitnog faktora. Riječ je i hiperpigmentaciji, odnosno o mrljama na licu i tijelu koje narušavaju estetiku, ali i zahtijevaju uporan i dugotrajan tretman. 

ŠTO JE HIPERPIGMENTACIJA? 

Hiperpigmentacijske promjene su svijetlo do tamno smeđe mrlje, koje se najčešće pojavljuju iznad usana, na obrazima i čelu, nerijetko i na dekolteu, vratu, pa i na rukama. Nastaju zbog prevelike proizvodnje melanina, što je, pak, posljedica pretjeranog izlaganja kože UV zračenju. Tijelo proizvodi previše melanina kako bi se obranilo uslijed oštećenja izazvanih UV zračenjem. Melanin je, inače, zaslužan za tamnjenje i štiti nad od štetnih UVA i UVB zraka. Pigmentne stanice, odnosno melanociti, nalaze se u bazi epidermisa i proizvode protein melanin, a keratinociti prenose melanin na površinu kože. Kad se pretjera sa sunčanjem, a uz to se ne koriste ni odgovarajući zaštitni preparati, pod negativnih djelovanjem ultraljubičastih zraka melanociti počinju proizvoditi previše melanina nego što nam je potrebno. 

KOLIKO TIPOVA HIPERPIGMENTACIJSKIH MRLJA POSTOJI? 

Razlikujemo četiri tipa pigmentacijskih promjena:

 1. Male su pjege od sunca, tamnije mrljice poput točkica na koži, često se pojavljuju na licu, dekolteu i rukama. Neke pjege nastaju genetski i kod osobe koje su im sklone ljeti se pojačavaju. 
 2. Staračke mrlje ili staračke pjege obično se pojavljuju kod oba spola u srednjoj i starijoj životnoj dobi kao posljedica prekomjernog izlaganja suncu te mogu varirati od svijetlosmeđih do crnih. Staračke pjege se mogu naći na bilo kojem dijelu tijela, a njihova pojava može uzrokovati manjak samopouzdanja jer se direktno povezuje sa starenjem koji je s tim pjegama puno očitije. 
 3. Melazma ili kloazma uzrokovana hormonalnim promjenama. Može nastati i nakon uzimanja kontracepcijskih tableta. Javlja se na licu, i to na nosu, čelu, obrazima i usnama. 
 4. Postinflamatorna hiperpigmentacija nastaje zbog nekog oštećenja na koži, poput akni, opekotina ili ozljeda. 

OSAM SAVJETA KAKO SE BORITI PROTIV HIPERPIGMENTACIJE

 1. Krema sa zaštitnim faktorom SPF 30 i smanjivanje izlaganja suncu su prvi koraci!
 2. Ne dirati akne i krastice, kako se ne bi pojavili ožiljci i mrljice. 
 3. Preparati i serumi s vitaminom C su najbolji saveznici, jer vitamin C je moćni antioksidans koji rješava mnoge probleme kože, a k tome može posvijetliti tamnija područja te smanjiti promjenu boje. Potiče prirodnu regeneraciju kože. Redovitom upotrebom smanjuju vidljivost mrlja. 
 4. Retinol je također blagotvoran u borbi protiv hiperpigmentacije. Ovaj oblik vitamina A ubrzava izmjenu stanica kože te ulazi duboko u kožu, utječe na proizvodnju pigmenta u koži, djeluje na vidljiva tamna područja, ali i na pjegice koje još ni nisu izašle na površinu. Retinol treba polako uvesti u rutinu njege kože jer u većim koncentracijama može biti agresivan. S njegovim korištenjem dobro je pričekati jesen kada sunce više ne bude jako kako koža ne bi burno reagirala i postala crvena i iritirana.
 5. Isprobajte specijalizirane kozmetičke tretmane, kao što su laserska terapija, intenzivno pulsirajuće svjetlo, kemijski piling ili mikrodermoabrazija.
 6. Posegnite za saveznicima iz prirode, kao što su aloe vera, sladić i zeleni čaj. Njih se može korisiti kod kuće u cilju smanjivanja hiperpigmentacije kože. 
 7. Neka eterična ulja poput ulja smilja odlično djeluju na mrlje pa ih je i više nego korisno uvrstiti u večernju njegu kože. Iz ulja ćete najviše izvući ako ga nanesite na vlažnu kožu i njime izmasirate lice. 
 8. Ne zaboravite ni AHA kiseline, prirodne kiseline koje uklanjaju mrtve stanice kože i tako ljušte površinski sloj i izbljeđuju mrlje. Sve eksfolijante na bazi vitamina C, retinola, AHA kiselina i niacinamida preporučuje se nanositi navečer i nikako slojevito, iako serume s vitaminom C možete koristiti i ujutro prije SPF kreme. Kako biste spriječili ponovnu pojavu mrlja, kreme sa zaštitnim faktorom nosite tijekom cijele godine.

KOLIKO JE POTREBNO VREMENA DA MRLJE NESTANU?

Vrijeme blijeđenja hiperpigmentacijskih promjena ovisi o više faktora, poput toga koliko je mrljica raširena i duboko ukorijenjena u koži, ali i koliko se (ne)odgovorno izlažemo suncu. Također, u pojedinim slučajevima potreban je i profesionalni tretman nakon čega se kozmetičkim proizvodima može održavati i prevenirati stanje. 

NiKELOVA PREPORUKA

Redovito njegujte kožu proizvodima koji sadrže aktivne sastojke koji će smanjiti proizvodnju melanina i učiniti tamne mrlje manje vidljivima. Ekstrakt cvjetova tratinčice ujednačuje boju kože kod poremećaja pigmentacije - hiperpigmentacija, sunčane pjege, staračke pjege, jer sadrži bioaktivne molekule saponine, polifenole, flavonoide, polisaharide i inulin. Zbog toga tratinčica ima jaki inhibirajući učinak na proces stvaranja pigmenta melanina (melanogeneza), što je i patentirano. Obnavlja stanice kože, posvjetljuje melanin u epidermi. Set HIPERPIGMENTACIJA u kojemu se nalaze Serum i Krema s tratinčicom koristi se za potpunu dnevnu i noćnu njegu kože, kao i za dijelove na kojima nema pjega kako bi se spriječio njihov nastanak, a koži dala vlažnost i vitalni elementi za elastičnost i čvrstoću. Za željene rezultate najvažnija je redovitost.
Tretiranje hiperpigmentacijskih mrljica, točkica, flekica, pjegica… izazovan je i složen proces koji zahtijeva strpljenje, stoga budite nježni prema sebi i svojoj koži!

Krema s tratinčicom protiv pjega 21,00 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (7)
Sprječava nastanak pjega i ujednačuje boju kože kod poremećaja pigmentacije.
Serum s tratinčicom protiv pjega 21,00 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (13)
Intenzivno umanjuje vidljivost smeđih, hiperpigmentiranih mrlja.
SET Hiperpigmentacija
42,00 € 29,40 €
- +
Sprječava nastanak pjega i ujednačuje boju kože kod poremećaja pigmentacije.

BUDIMO U KONTAKTU!

ZA POSEBNE PONUDE I POPUSTEZahvaljujemo se na Vašoj prijavi.