KORISTIMO 100% PRIRODNE SASTOJKE I STVARAMO SAVRŠENE MIRISNE TEKSTURE ZA ISTINSKU UGODU , LJEPOTU LICA I TIJELA
KORISTIMO 100% PRIRODNE SASTOJKE I STVARAMO SAVRŠENE MIRISNE TEKSTURE ZA ISTINSKU UGODU , LJEPOTU LICA I TIJELA

Čajevac

Malaleuca alternifolia

arrow_circle_down

Iznutra

prirodna antiseptička voda za ispiranje usne šupljine, za inhalaciju kod upale sinusa, u vaginalnim pripravcima

Izvana

protiv gljivica, bakterija i virusa, dezinficira i ubrzava proces liječenja, protiv akni i prištića

Čajevac (Melaleuca alternifolia) je zimzelena grmolika biljka koja se može pronaći u Australiji gdje je samonikla. Zbog njenog višestrukog djelovanja i učinkovitosti, danas se kultivirano uzgaja na plantažama. Može narasti do sedam metara visine, ima izdužene nepodijeljene listove koji podsjećaju na iglice, u kojima se nalazi eterično ulje, a izbliza se vide čak i male žlijezde po listovima u kojima je sadržano svo bogatstvo te biljke.

Cvjetovi su mali i bijele su boje. Biljka je endemska u suptropskom obalnom području Novog Južnog Walesa, jugoistočnom dijelu Australije, te unatoč naporima da se uzgoji i na drugim mjestima na svijetu, dobiveno ulje nije bilo niti blizu onome koje se dobiva iz listova čajevca uzgojenog na već spomenutom području Australije. Biljka je specifična za taj kontinent. Čajevac je endemska biljka te ju se može pronaći na močvarnom, nizinskom tlu, u blizini rijeka koje se izlijevaju iz korita.

Ljekovitost čajevca otkrili Aboridžini

Ljekovito djelovanje otkrili su starosjedioci kontinenta, Aboridžini, koji su čajevac koristili tako da su gnječili listove i pretvarali ih u masu kojom bi premazivali rane od ozljeda, ugriza i uboda insekata. Svaka kuća u Australiji ima ulje čajevca, gotovo svaka kuća ima zasađen i grm te biljke.

Moćna i ljekovita svojstva čajevca potkrijepljena su i znanstvenim dokazima. U Novom Južnom Walesu još od prošlog stoljeća službeno se koristi kao antiseptik. Naseljavanjem u Australiju mnogi su imigranti otkrili da je eterično ulje čajevca daleko učinkovitije u tretiranju uboda i ugriza insekata te infekcija od pripravaka koje su do tada poznavali. Kemičar Arthur Penfold iz Sydneyja još je 1923. objavio članak o djelovanju čajevca u časopisu British Medical Journal. Testirao je djelovanje ulja i otkrio da je jedanaest puta snažnije od priznatih antiseptika tog doba, te da je ulje čajevca blago za kožu.

Čajevac sastavni dio vojne opreme

Jedna zanimljiva činjenica iz II. svjetskog rata je da je da je po službenom naređenju australske vojske svaki vojnik sa sobom morao nositi bočicu eteričnog ulja čajevca kao obavezni dio vojne opreme. Nakon razdoblja otkrivanja sintetičkih lijekova, ulje čajevca ponovno postaje popularno 80-ih godina. Tada je država Novi Južni Wales pokrenula istraživanja i kultivaciju biljke čajevca. Istraživanje je dovelo do zasađivanja prve plantaže čajevca 1986. godine. Cjelokupna svjetska potražnja za uljem osigurava se isključivo od čajevca zasađenog u Australiji, a to iznosi oko 400 tona ulja godišnje.

Primjena čajevca u medicini

Čajevac je ljekovita biljka s moćnim antivirusnim, antifungalnim i antibakterijskim svojstvima. Područje primjene je vrlo široko te se može konzumirati na razne načine.

Eterično ulje čajevca dobiva se destilacijom vodenom parom listova drveta čajevca. Eterično ulje čajevca dokazano snažno djeluje protiv patogenih gljivica, bakterija i virusa te djeluje stimulirajuće na naš imunitet.

Eterično ulje čajevca učvršćuje živce i poboljšava cirkulaciju krvi u mozgu pa se preporučuje korištenje kod mentalnog umora i osjećaja nervne slabosti. Jača obrambeni sustav te se zato može koristiti i za sprječavanje povratka infekcije. U Australiji je ulje čajevca osnovni kućni lijek i svi ga imaju.

Ulje čajevca ima izrazito jako dezinfekcijsko i antiseptičko djelovanje. Može se primijeniti na velik broj virusa, bakterija i gljivica, pa zato ima i antivirusna, antibakterijska i antifungalna svojstva.

Na Odjelu za farmakologiju Londonskog kraljevskog instituta, znanstvenici Raman, Weir i Bloomfeld, 1986. godine dokazali su antimikrobno djelovanje čajevca na bakterije staphylococcus aureus, staph. epidermidis i propionibacterium acnes, koje uzrokuju blago do čak srednje teški oblik akni. Ove bakterije najčešći su uzročnici širokog spektra kožnih infekcija, od običnih blažih upala pa do kompliciranih akni i drugih gnojnih upala. Zaključak je da je korištenje eteričnog ulja čajevca u tretmanima akni opravdano.

Djelotvornost eteričnog ulja čajevca dokazano je i protiv meticilin rezistentnog stafilokoka aureusa tzv. MRSA. Stafilokok otporan na meticilin predstavlja veliki zdravstveni problem, pogotovo u bolnicama, gdje izaziva nastajanje bolničkih infekcija. Otporan je na jedan od najjačih danas dostupnih antibiotika, vrlo ga je teško suzbiti tijekom liječenja. Zato su znanstvenici sa Zavoda za mikrobiologiju i imunologiju Sveučilišta Zapadne Australije 2010. godine proveli studiju o ulozi eteričnog ulja čajevca u uklanjanju MRSA-e iz kroničnih rana kod bolesnika te su zaključci do kojih su došli sljedeći: eterično ulje čajevca u razrjeđenju od 3,3% nije u potpunosti moglo ukloniti MRSA iz rana pacijenata, međutim, uočeno je da su se kronične rane koje nisu mogle zacijeliti počele oporavljati te da je postupno došlo do njihovog zacjeljenja. Što se tiče regulative u nekim državama svijeta, ulje čajevca se službeno navodi kao lokalni antiseptik kao npr. u Australiji, Kanadi, Velikoj Britaniji i SAD-u.

Uloga čajevca u kozmetičkoj industriji

Dokazano djeluje pa ga zato i mnogi preparati sadrže u sebi, poput preparata za uklanjanje prhuti. U fitoaromaterapiji koristi se za dišne infekcije, infektivne upale crijeva, urogenitalne infekcije, kožne infekcije, akne, imunodepresiju i opći umor te kao preventiva oštećenja kože kod terapije zračenje. Jako dobro se miješa s eteričnim uljima bora, eukaliptusa, lavande, limuna, ružmarina i mažurana, no kao i neka druga eterična ulja, čajevac može izazvati iritaciju kože i sluznica kad se nanosi koncentrirani pripravak.

Iako brojni aromaterapeuti navode da se može primjenjivati nerazrijeđeno, osjetljiviji i ljudi skloni alergijama trebaju biti na oprezu. Ulje čajevca može se nanijeti na kožu ili inhalirati. Nije preporučljivo koristiti ulje tijekom trudnoće i dojenja. Ulje čajevca je ulje koje se nalazi se u velikom broju sredstava za pranje (sapuni, šamponi, kupke) i u kozmetičkim proizvodima. Uz ove primjene, potpuno opravdava naziv kao pouzdani element medicinske i obiteljske aromaterapije.

Kako čuvati ulje čajevca?

Mogu ga slobodno koristiti osobe koje imaju problema s oralnim infekcijama, zatim oni koji imaju virusnu i bakterijsku infekciju gornjeg i donjeg respiratornog trakta, osobe koje boluju od urinarnih i ginekoloških infekcija, gljivičnih infekcije kože i noktiju. Preporučuje se koristiti i kod edema limfnih čvorova, proširenih vena, teških nogu, hemeroida. Koža se nakon radioterapije često upali, pa se ulje čajevca koristi kao prevencija tog stanja kože. Ako je osoba bila u kontaktu s parazitima koji na koži uzrokuju svrab, također se preporučuje korištenje ulja čajevca. Preporučuje se i pri liječenju nekih crijevnih parazita. Ulje čajevca se u malim koncentracijama nalazi i u preparatima za njegu kućnih ljubimaca. Vrlo učinkovito djeluje kao antimikrobni agens protiv infekcija kod životinja, protiv gljivica te oslobađa od svrbeža.

Testovi stabilnosti dokazali su da je eterično ulje čajevca vrlo stabilno kada se drži u tamnim bočicama uz povremeno otvaranje i izlaganje svjetlosti. Sastav se nije značajno promijenio unutar godinu dana od početka testiranja dok je stabilnost čajevca nešto slabija u gotovim pripravcima, tako da kreme, losioni, gelovi i uljne mješavine ne smiju stajati tijekom dužeg vremenskog perioda. U aromaterapiji se može koristiti i nerazrijeđeno ulje čajevca uz preporuku fitoaromaterapeuta.

Zaključak

Čajevac je kao prirodni sastojak ugrađen u brojne NiKEL proizvode za ljepotu i njegu. S velikom ljubavlju i pažnjom iskorištena su najbolja svojstva te čudesne biljke. NiKEL Krema s čajevcem smanjuje pojavu prištića i pruža osjećaj svježine i ugode bez isušivanja kože.

NiKEL Sebofit šampon s čajevcem, borovicom i lavandom izvrstan je za ljekovitu snagu za čisto vlasište, sjajnu i zdravu kosu. Ovaj šampon za masnu kosu i osjetljivo vlasište ujedinjuje blago djelovanje i učinkovitost. Idealan za osjetljivu kožu, sadrži jedinstveni biljni kompleks: australski čajevac, borovicu i lavandu. Čajevac svoju ljekovitu snagu zahvaljuje kombinaciji aktivnih sastojaka koji djeluju protiv gljivica, bakterija i virusa. Borovica i lavanda smiruju upalu, nadraženost, crvenilo i svrbež. Temeljito čisti, uklanja suvišnu masnoću, smanjuje tvorbu ljuski na vlasištu (prhuti), umiruje nadraženo, crveno i osjetljivo vlasište, daje svježinu i čistoću te kosi daje zdravi sjaj.

Ovaj sastojak sadrže sljedeći proizvodi

SET Masna koža s aknama
56,50 € 39,55 €
- +
Smanjeno lučenje sebuma, reducirane akne i prištići, umirena i obnovljena epiderma.
Krema s čajevcem smanjuje pojavu prištića 17,00 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (12)
Za osjećaj svježine i ugode bez isušivanja kože.
Sebofit šampon s čajevcem, borovicom i lavandom 13,00 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (5)
Ljekovita snaga za čisto vlasište, sjajnu i zdravu kosu.

BUDIMO U KONTAKTU!

ZA POSEBNE PONUDE I POPUSTEZahvaljujemo se na Vašoj prijavi.