KORISTIMO 100% PRIRODNE SASTOJKE I STVARAMO SAVRŠENE MIRISNE TEKSTURE, ZA ISTINSKU UGODU, LJEPOTU LICA I TIJELA.
KORISTIMO 100% PRIRODNE SASTOJKE I STVARAMO SAVRŠENE MIRISNE TEKSTURE, ZA ISTINSKU UGODU, LJEPOTU LICA I TIJELA.

Amino kiseline

(alanin, asparagin, glutamin)

arrow_circle_down

Iznutra

potiču razvoj novog kolagena

Izvana

čuvaju kožu od štetnih vanjskih utjecaja, hidriraju, uklanjaju oštećenja, obnavljaju i umiruju kožu

Gradivni su dio bjelančevina.

Biomolekule su molekule koje se nalaze u živim bićima i čine razliku između žive i nežive prirode. Pod biomolekule ubrajamo ugljikohidrate, lipide, nukleinske kiseline i proteine.

U zadnje se vrijeme često priča o proteinima. Mnogi biraju visoko proteinsku prehranu, sportaši kupuju proteine u obliku dodatne prehrane, na policama u trgovinama često vidimo da su neki proizvodi obogaćeni proteinima.

Zašto su proteini toliko važni za naš organizam? Zato što proteini sudjeluju u apsolutno svim procesima našeg tijela. Brane organizam od bolesti, ubrzavaju kemijske reakcije, grade hormone, služe kao gradivni materijal i transporteri ostalih molekula… Proteini imaju razne uloge, dolaze u raznim oblicima i veličinama, ali svi imaju nešto zajedničko – građeni su od osnovnih jedinica aminokiselina.

Esencijalne aminokiseline

Do sada je otkriveno ukupno dvadeset aminokiselina ključnih za ljudski organizam. Aminokiseline se međusobno kombiniraju u dugačke lance oblikujući različite ploče i spirale, odnosno proteine. Od dvadeset aminokiselina, ukupno je devet esencijalnih.

Esencijalne aminokiseline organizam ne može sam stvarati, nego one moraju doći iz vanjskih izvora – hrane. Najbolji izvor proteina je hrana životinjskog porijekla, odnosno meso, jaja i perad, no postoje i biljni izvori poput soje koja sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina.

Proteini uneseni hranom probavljaju se do aminokiselina koje ponovno oblikuju različite proteine prema potrebi organizma. Aminokiseline se sastoje od dva dijela koji su isti svim aminokiselinama i služe za međusobno povezivanje i od trećeg dijela koji se specifičan za svaku od dvadeset aminokiselina.

Kolagen, elastin i keratin

Spomenuto je da aminokiseline grade proteine koji služe kao gradivni materijal organizma. Upravo takvi proteini jesu kolagen, elastin i keratin. Kolagena u koži ima najviše, čak 75%.

Zbog toga je važno da tijelo ima stalan dotok aminokiselina kako bi moglo izgrađivati i obnavljati najveći organ u našem tijelu – kožu. Kolagen koži daje čvrstoću, elastin elastičnost, keratin stvara površinski zaštitni sloj, a glikozaminoglikani hidriraju kožu.

Tijekom starenja koža doživljava promjene koje su uzrokovane unutrašnjim i vanjskim faktorima. Unutrašnji faktori podrazumijevaju činjenicu da nakon dvadesete godine osoba svake godine proizvodi oko 1% manje kolagena u koži.

Zbog toga koža s godinama postaje tanja i krhkija. Također, dolazi do smanjenog funkcioniranja znojnih i lojnih žlijezda, manje proizvodnje elastina i glikozaminoglikana. Ovaj se proces starenja kože mogu znatno ubrzati vanjski faktori. Oni su najčešće oštećenja uzrokovana prekomjernim izlaganjem suncu i okolišu u obliku zagađenja ili primjerice duhanskog dima.

Posljedično dolazi do zadebljanja keratinskog vanjskog sloja, pojave pjega i sunčevih mrlja, gubitka kolagena, elastina i glikozaminoglikana i u najgorem slučaju, do raka kože. No, nije sve tako crno - vanjski se faktori mogu ublažiti pravilnom njegom kože.

Aminokiseline kao rješenje

Iako naše tijelo prirodno proizvodi neke aminokiseline, njihov unos može se pojačati primjenom proizvoda za njegu kože koji ih sadrže. Aminokiseline dodane proizvodima za njegu kože poboljšavaju hidrataciju i pomažu u oporavku kože, a u isto vrijeme kožu čine otpornijom na štetne utjecaje iz okoliša. Također, pomažu u borbi protiv starenja jer potiču prirodnu proizvodnju kolagena i elastina. Aminokiseline pomažu koži stvoriti prirodne antioksidanse podižući imunološki sustav i dajući koži zdraviji izgled. Postoji nekoliko aminokiselina koje su vrlo važne za zdravu kožu.

Alanin dovodi u ravnotežu razinu vlage u koži čime osigurava poboljšanu hidrataciju. Zbog toga se dodaje raznim losionima, kremama i serumima.

Asparagin je potreban za nastajanje gradivnog proteina kolagena koji je glavni gradivni element kože. Asparagin služi kao antioksidans i vlaži kožu te se tako bori protiv starenja kože.

Glutamin pomaže stanicama kože kako bi optimalno funkcionirale te koža postaje glatka, blistava i zdravog izgleda. Glutamin pomaže smanjiti učinke starenja znatnim povećanjem proizvodnje kolagena u koži. Zbog toga koža postaje glađa i vraća joj se prirodan ton. Također, bori se protiv oksidativnog stresa povećavajući proizvodnju antioksidansa čime se usporava starenje kože.

Glutaminska kiselina može povećati elastičnost kože, dok arginin i leucin poboljšavaju izgled i strukturu kože. Lizin povećava proizvodnju kolagena, histidin pomaže u liječenju ekcema, a triptofan ubrzava zacjeljivanje rana.

Kako koristiti aminokiseline u njezi kože?

Aminokiseline su prirodni, organski spojevi i stoga imaju vrlo malo ili nimalo nuspojava. Mogu ih sigurno koristiti osobe svih tipova kože, čak i oni s osjetljivom kožom, primjerice osobe koji pate od ekcema i psorijaze.

Ipak, budite oprezni dok ih uvodite u svoju rutinu njege kože. Ispitajte proizvod na malom području kože prije nanošenja na većem dijelu kože. Prestanite koristiti ako primijetite bilo kakvu reakciju. Najsigurniji i najlakši način da iskoristite dobrobiti aminokiselina je kroz svoju prehranu. Možete početi konzumirati različite prehrambene izvore aminokiselina kao što su: meso, riba, jaja, perad, mliječni proizvodi, biljni izvori aminokiselina kao što su heljda, soja i kvinoja.

Osim toga, aminokiseline također moraju biti bitan dio vaše rutinske njege kože. Najčešći su izvor aminokiselina prilikom njege kože su kreme za lice, posebno one namijenjene osjetljivim područjima (poput područja oko očiju).

Zaključak

Ako u svoju rutinu njege kože želite uvesti kreme za lice bogate aminokiselinama, počnite s hidratantnom kremom ili kremom za područje oko očiju. Aminokiseline njeguju i potiču vlaženje kože. Djeluju kao antioksidansi i obnavljaju prirodnu barijeru kože sprječavajući vlagu da izlazi, a štetne tvari da ulaze u kožu.

Također potiču nastajanje kolagena čime izglađuju, učvršćuju i čine kožu elastičnijom te osiguravaju brže zacjeljivanje kože. Sve ove dobrobiti čine aminokiseline neizostavnim dijelom NiKEL kozmetike.

Aminokiseline nalaze se u Hranjivoj kremi s ružom koja štiti, hrani i vlaži kožu, obnavlja površinski zaštitni sloj kože, nadoknađuje vlagu i sprječava njen gubitak, uklanja neugodnu zategnutost i umiruje kožu te djeluje protiv bora. Aminokiseline također su zastupljene u NIKELNUTRIS, intenzivnoj hranjivoj kremi za suhu i osjetljivu kožu koja dubinski hrani i vlaži kožu, umiruje njezinu neugodnu zategnutost, obnavlja epidermu i djeluje protiv bora.

Ovaj sastojak sadrže sljedeći proizvodi

Hranjiva krema s ružom 21,00 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (8)
Umirena, relaksirana, elastična, baršunasto meka i blistava koža.
NIKELNUTRIS krema Intenzivna hranjiva krema 53,00 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (7)
Za baršunasto meku i podatnu kožu, bogata krema s dragocijenim biljnim esencijama.

BUDIMO U KONTAKTU!

ZA POSEBNE PONUDE I POPUSTEZahvaljujemo se na Vašoj prijavi.