DAR ZA VAS! Uz svaku web kupnju dva ili više proizvoda, dobivate na dar 5ml Hyaluron seruma!
DAR ZA VAS! Uz svaku web kupnju dva ili više proizvoda, dobivate na dar 5ml Hyaluron seruma!
chevron_left Povratak

Vitamin D za dugovječnost!

U hladnijim danima treba nadomjestiti vitamin sunca

04.10.2021

Vitamin D za dugovječnost!

U hladnijim danima treba nadomjestiti vitamin sunca

04.10.2021

Jedna od preporuka na koju ste vjerojatno naišli istražujući kako ojačati imunitet vjerojatno je i ta da povećate unos vitamina D. Sunce je, naravno, najvažniji izvor vitamina D. Stručnjaci kažu da je dnevno potrebno oko dvadesetak minuta izlaganja suncu kako bi se zadovoljile potrebe organizma za D vitaminom. Kako je sunčanih dana sve manje, sve više boravimo u zatvorenim prostorijama, potrebno je posebnu pažnju obratiti na dovoljan unos vitamina D. Možete ga uzimati kao dodatak prehrani i na taj način osnažiti svoj imunitet, a možete i u prehranu uvrstiti više namirnica koje sadrže veću količinu D vitamina. O dovoljnoj dozi vitamina D naročito treba paziti kod djece i svakako treba voditi računa da boravak na suncu barem djelomično nadomjesti jesenska prehrana. Donosimo pregled namirnica bogatih D vitaminom koje svakako treba uvrstiti u jesenske i zimske jelovnike.

Plava i masna riba poput srdele, inćuna, tune, skuše, pastrve i lososa vjerojatno su prva  asocijacija na vitamin D. Neka se na jelovniku nađu najmanje jednom tjedno.

Gljive su bogate D vitaminom, pa su i dobile naziv - vegetarijanski izvor vitamina D.

Mliječni proizvodi i mlijeko bogat su izvor vitamina D, što mlijeko ima veći postotak masnoće - bogatije je D vitaminom.

Jaja, točnije žumanjci, sadrže veliku količinu vitamina D, a vitamin sunca nalazi se i u jetrici. Osim što ćete unosom dovoljne količine D vitamina osnažiti svoj imunitet, vitamin D jača otpornost kože i pomaže u liječenju nekih kožnih bolesti. Zanimljivo je da osobe koje imaju svijetliji tendva puta brže stvaraju vitamin D od osoba tamnijeg tena. Jednako tako, djeca brže stvaraju vitamin D od odraslih. No, u vrijme kada je izlaganja suncu sve manje, a virusa i infekcija sve više - svakako pojačajte unos vitamina D.

PRETPLATITE SE NA
NAŠ NEWSLETTER

ZA POSEBNE PONUDE I POPUSTEZahvaljujemo se na Vašoj prijavi.